VERKTYG

Topper Kurs är en grundlig metod för inlärning av sociala färdigheter. Barnen får verktyg för att hantera (svåra) sociala situationer. I Topper undervisning får barnen lära sig olika sätt att agera och öva på dessa.

För att göra det roligt och passande för barn och unga används olika saker som kepsar, läseböcker, djurkaraktärer, kramdjur och handdockor för de minsta. 

Topper-tiger

Topper-tigern är ett kramdjur som regelbundet deltar i kursen. Topper-tigern bär den vita Topper-kepsen och hen ger världens bästa kramar.

Historien

Upplägget av Topper Kurs med en historia kopplad till tema och övningar, som leder som en röd tråd, passar väldigt bra för barnen och väcker deras intresse. För de minsta barnen handlar läseboken om huvudpersonen Max och hans kompisar som är olika djur, där varje djur bär en färgad keps. Historien låter barnen leva sig in i karaktärerna, vilket gör att kepsarnas betydelse kommer till liv och blir befästa.

Kepsarna

Skolan är en plats där lärande och trygghet går hand i hand. Topper Kurs hjälper till att skapa en trygg och positiv skolmiljö. När problem eller jobbiga, stressiga situationer uppstår, har vi valet att reagera på olika sätt. Topper Kurs lär barnen att bli medvetna om sitt beteende och att öva på nya beteenden, till exempel att sätta gränser och hantera svåra situationer.

Topper Kurs använder kepsar i fyra färger – vit, röd, gul och blå – för att underlätta samtal om beteende. Varje färg representerar ett visst beteende och hjälper barnen att förstå sitt eget och andras beteende. Den vita kepsen, som kallas topper-kepsen, står för tillit. Barn och vuxna som bär den vita kepsen visar topper-beteende; de är pålitliga och vågar lita på andra, de respekterar och tar hänsyn till känslor. Att bära den vita kepsen innebär att våga vara sig själv. Genom att vara sig själv kan alla agera på olika sätt i olika situationer. De andra färgade kepsarna sätts över den vita kepsen och förstärker olika positiva beteenden.

Ibland går det fel, vilket händer när man glömmer att bära den vita topper-kepsen. Alla har sina fallgropar och svårigheter. Så med endast en färgkeps på ser man negativt beteende. Man brukar ha på sig lite av alla kepsar. Målet är att barnen ska lära sig att bära den röda, gula och svarta keps som passar sig bäst, men med den vita topper-kepsen under. När vi möter stressiga situationer, reagerar vi på olika sätt. Inom psykologin kallas detta coping. Kepsarna representerar olika coping-stilar och således olika metoder för att navigera genom stress och hantera situationen.

Kepsarna hjälper barnen att snabbt förstå sitt eget och andras beteende och visa att det handlar om val, inte personlighet. Man kan göra ett dåligt val i en konflikt, men det betyder inte att barnet är dåligt. Topper undervisning och deras kepsar hjälper barnen att förstå och lära sig av sina misstag utan skuld eller skam. Syftet med kepsarna är att barnen ska förstå att de alltid har ett val om vilken keps de ska ha på sig, och att varje val har konsekvenser för sig själv och för andra. Genom att använda kepsarna kan vi stärka barnens självkänsla och hjälpa dem att fatta positiva beslut som gynnar både dem själva och andra. Ser dig omkring: tänk på vad som passar dig bäst och gör det på ett sätt som också är trevligt för andra!

Kepsar i (klass)rummet

Kepsarna är ett värdefullt verktyg för rollspel och diskussioner om eget beteende, kvaliteter och fallgropar. Genom att använda kepsarna kan barnen öva på att ge varandra feedback på ett hjälpsamt och förtroendeingivande sätt. Lärarna och pedagoger använder kepsarna för att tala med eleverna om deras beteende. Exempel på detta topper-språk är: ”Vilken keps har du på dig nu? Är den vita kepsen kvar? Hur kan du sätta på dig den vita kepsen igen?” eller ”Jag såg verkligen den vita och blå kepsen på dig, så du tog ledningen på ett bra sätt.”

I klasser och grupper där ömsesidigt förtroende saknas kan negativt beteende växa fram. För att återuppbygga tillit och trygghet måste den vita kepsen sättas på igen. Topper Kurs utgår från viljan att göra gott och rätt. Kepsarnas olika personligheter och beteenden visar vägen för barnen. De lär sig på ett konkret och enkelt sätt att se och känna vad som händer i rummet i olika situationer. Hur fungerar jag? Hur fungerar kompisen? Hur fungerar fröken/läraren? Genom att veta vad de olika färgerna på kepsarna står för, och öva samt uppleva detta genom rollspel och andra aktiviteter, kan de påminna varandra: ”Glöm inte den vita kepsen!”

Mobbning

Många tror att barn kan delas in i mobbare och offer, men Topper Kurs ser det annorlunda. Mobbning är ett svårt problem och Topper Kurs fokuserar på hela gruppen för att hjälpa alla barn. Metoden handlar om att bygga förtroende i gruppen och hitta hållbara lösningar tillsammans. Topper-undervisning har många övningar för att skapa förtroende och respekt, och kepsarna används som verktyg och är ett effektivt hjälpmedel.

Om du vill ha mer information om kepsarna och deras olika typer, eller om du har frågor, kontakta gärna Topper-tränaren via kontaktformuläret på webbplatsen eller skicka ett mejl till topperkurs (at) gmail.com.